Jamon iberico:

Pata negra (“zwarte poot”) is in de volksmond de gebruikte term voor de Spaanse Iberico ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.

De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken. Het is echter geen officiële benaming meer voor deze ham, in Spanje is deze term zelfs verboden. De Ibérico ham wordt officieel geclassificeerd in verschillende kwaliteiten: van Jamón Ibérico de Cebo, Jamón Ibérico de Cebo Campo, Jamón Ibérico de Recebo tot (de beste) Jamón Ibérico de Bellota.

Alleen de hammen van de varkens die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels (bellotas) en grassen in en uit de vrije natuur (dehesa) zijn gevoed mogen Jamón Ibérico de Bellota (achterpoot) of Paleta Ibérica de Bellota (voorpoot) genoemd worden. Dit is vastgelegd in de Spaanse wetgeving. Varkens die een mix van eikels en diervoeders hebben gehad heten Recebo of Cebo, of gekruiste varkens. Deze zijn ook een stuk goedkoper. De andere bekende Spaanse ham, Serrano, is van een ander varkensras, de “cerdo blanco” (witte varken).

Albondigas:

Albóndigas zijn Spaanse vleesballetjes in tomatensaus en is één van de enorm populaire tapas in Spanje. U kan dit gerechtje eveneens terugvinden als hoofdgerecht in sommige plaatsen in Spanje.

 

Ingrediënten:
0,5 kg rundsvlees
2 uien
1 ei
100 gr. pijnboompitten
1 teentje knoflook
0,5 kg tomaten
100 gr. bloem
1 takje tijm

Spaanse tortilla:

De Spaanse tortilla is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken, en vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.

Calamares:

Calamares of calamari is een traditioneel tapagerecht dat uit gefrituurde pijlinktvis bestaat. Het gerecht komt in heel het Middellandse Zeegebied onder gelijkvormige namen voor. Als soorten worden uitsluitend de gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris) en de Noordse pijlinktvis (Loligo Forbesii) gebruikt. Deze komen voor in de Middellandse Zee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Pijlinktvis heeft korte tentakels en een landwerpig lichaam met vooraan twee vinnen. Dit torpedovormige lichaam wordt leeggehaald, schoongemaakt en in ringen gesneden. Deze worden kort (2 minuten) gekookt en daarna – al of niet in gekruid beslag – gefrituurd.

Patatas bravas:

Patatas bravas (aardappelen in een pittige tomatensaus), ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de patatas bravas wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend.
Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als een portie of tapas (aperitiefhapje). Bovendien kan men dit gerecht vaak bestellen, met een aantal verschillende sauzen en verder chorizo, chistorra of gebraden kip.

 

Print Friendly, PDF & Email